Duurzaamheid

Bij VAAT vinden we duurzaamheid belangrijk. Doen we het perfect? Zeker niet. We proberen rekening te houden met onze planeet, maar soms moeten we ook praktisch zijn. Wel willen we open zijn over wat we doen en waarom, zodat we onze impact zo klein mogelijk kunnen houden.

Zo proberen we minder verpakkingsmateriaal te gebruiken en moedigen we hergebruik aan. En we geven niet alleen om de planeet, maar ook om mensen, zoals het team dat onze katoen verft en weeft. Ze werken onder goede en eerlijke omstandigheden in een kleine fabriek in Portugal.

Portugal
"Made in Europe" en in ons geval “Made in Portugal” betekent dat producten worden gemaakt volgens Europese regels voor goede arbeidsomstandigheden en dat er minder kans is op oneerlijke productie. Ook is het transportproces veel minder belastend voor het milieu.

Het fijne aan produceren in Portugal is bovendien dat alles dichtbij elkaar zit. De textielfabrieken, weverijen en verfhuizen bevinden zich allemaal in de buurt, waardoor we gemakkelijk controle kunnen uitoefenen. Bovendien hebben de fabrieken hun certificaten op orde die laten zien dat ze aan bepaalde normen voldoen.

Het is dus beter voor het milieu omdat we minder ver hoeven te transporteren en voor minder CO2-uitstoot zorgt. Daarnaast kunnen we door snellere levertijden een kleinere voorraad aanhouden, wat ook veel duurzamer is. 

BCI-katoen
Bij VAAT letten we ook op de materialen die we gebruiken, onze doeken zijn gemaakt van BCI-katoen. Het Better Cotton Initiative is een wereldwijd programma dat streeft naar de verduurzaming van de katoenproductie. Het wordt op een meer milieuvriendelijke manier geteeld, waarbij het gebruik van schadelijke chemicaliën en pesticiden wordt verminderd. Het bevordert ook het behoud van water en de bescherming van de bodemkwaliteit.

BCI-katoenboeren worden opgeleid om efficiënter met water om te gaan. Ze leren technieken zoals het gebruik van druppelirrigatie en regenwateropvang, waardoor het waterverbruik aanzienlijk kan worden verminderd in vergelijking met conventionele katoenproductie. Het programma heeft ook aandacht voor de sociale aspecten van de katoenproductie. Het zorgt ervoor dat boeren veilige en gezonde werkomstandigheden hebben en eerlijke lonen ontvangen. BCI promoot ook gendergelijkheid en investeert in de opleiding en ontwikkeling van boeren en gemeenschappen.

Door te kiezen voor BCI-katoen, kun je er zeker van zijn dat het afkomstig is van boeren die zich houden aan deze normen. Het biedt ook een systeem van traceerbaarheid, waardoor de herkomst van het katoen kan worden gevolgd en gecontroleerd.